Kwas asparaginowy

2020-02-24

Kwas asparaginowy  —  czy warto go stosować?

Poprawia koncentrację i wspomaga budowę tkanki mięśniowej  —  kwas asparaginowy jest chętnie przyjmowany nie tylko przez sportowców, ale też przez osoby mało aktywne fizycznie. Na co warto uważać podczas przyjmowania tego związku?

Kwas asparaginowy  —  co to jest?

Asparagina, jak inaczej nazywa się kwas asparaginowy, jest aminokwasem dikarboksylowym, czyli takim, który ma dwie grupy karboksylowe. Swoją nazwę zawdzięcza jednemu ze swoich źródeł  —  szparagom, z których został wyizolowany po raz pierwszy. Działa on na receptory NMDA, które w układzie nerwowym pełnią funkcję swoistego łącznika przewodzącego bodźce zarówno chemiczne, jak i elektryczne. Biorą one udział w procesie uczenia się i zapamiętywania. Jest to aminokwas endogenny, czyli produkowany przez ludzki organizm. Wytwarzany jest w przysadce mózgowej, podwzgórzu i jądrach. Zapotrzebowanie na niego jest więc w pełni pokrywane przez produkowaną ilość. Dlaczego więc warto włączyć go do suplementacji?

Kwas asparaginowy - działanie

Obecność tej substancji ma duże znaczenie nie tylko podczas procesów kognitywnych mózgu, ale także w biosyntezie białek. Kwas asparaginowy działa anabolicznie  —  stymuluje wydzielanie hormonu wzrostu, glukagonu oraz insuliny. Jego obecność obserwuje się także w przebiegu powstawania męskiego hormonu, co sprawiło, że w sporcie wykorzystuje się go jako tzw. „booster” poziomu testosteronu. Pomaga zachować siłę i skupienie podczas treningu. Jest pomocny w utrzymaniu motywacji do ćwiczeń, zapobiega stanom wyczerpania fizycznego i psychicznego. Na rynku często występuje w połączeniu z magnezem, co staje się pomocne w okresach regeneracji między treningami. Kwas asparaginowy zwiększa napływ wapnia do komórek mózgu, co poprawia jego funkcje poznawcze i pomaga utrzymać koncentrację w czasie wysiłku.

Na działanie kwasu asparaginowego powinni zwrócić uwagę także mężczyźni, u których występuje spadek libido związany z wiekiem. Związek ten bierze udział w procesie przemiany cytruliny w argininę, która poprawia przepływ krwi, tym samym pomagając osiągnąć i utrzymać erekcję po otrzymaniu bodźca erogennego.

Produkty zawierające w swoim składzie kwas asparaginowy:

Skutki uboczne kwasu asparaginowego

Aminokwas ten polecany jest szczególnie aktywnym fizycznie mężczyznom, którzy pragną zwiększyć procent masy mięśniowej oraz ochronić muskulaturę przed szkodliwym wpływem procesów katabolicznych. Należy jednak pamiętać, że wywiera on wpływ na układ hormonalny. Przyjmowanie zbyt dużych ilości kwasu asparaginowego może zaowocować nadmiernym wydzielaniem żeńskich hormonów płciowych. Z tego też powodu nie powinni go stosować chłopcy będący w okresie dojrzewania. W przypadku pojawienia się złego samopoczucia, wrażliwości brodawek sutkowych i ich obrzmienia, należy natychmiast przerwać suplementację. Pozostałe skutki uboczne to bóle głowy, trudności w skupieniu uwagi i bezsenność.

Wiele zależy od przyjmowanej ilości, w jakiej stosuje się codziennie kwas asparaginowy. Cena preparatów dobrej jakości nie jest wygórowana i nie warto szukać oszczędności. Odżywka białkowa czy suplement sprawdzą się w roli uzupełnienia diety w ten aminokwas. Jednym z jego źródeł jest słodzik aspartam, który wzbudza kontrowersje wśród amatorów zdrowego żywienia. Niejednoznaczne wyniki badań sugerują ostrożność i trzymanie się bezpiecznych ilości w codziennym jadłospisie. Większe porcje kwasu asparaginowego znajdują się w mięsie czerwonym i ostrygach. Wśród produktów roślinnych wymienia się awokado, szparagi i owies, na przykład pod postacią płatków.

Wiele substancji, z którymi mamy styczność w żywieniu człowieka, jest bezpieczna dla zdrowia jedynie w optymalnych dziennych porcjach. Przekroczenie ilości kwasu asparaginowego w diecie także może mieć przykre konsekwencje zdrowotne. Aby uniknąć ich i wyciągnąć z suplementacji to, co najlepsze, należy stosować sprawdzone preparaty i nie przekraczać zalecanej porcji. Tym sposobem można osiągnąć nie tylko wspaniałą sylwetkę, ale też utrzymać dobrą kondycję całego organizmu.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixel